6 savjeta da razmišljate na lean način u hladnim skladištima

Jedan od glavnih izazova u hladnim okruženjima je održavanje odgovarajuće temperature za proizvode koji se čuvaju unutra, uz istovremeno smanjenje troškova. To treba učiniti bez kompromitovanja  funkcionisanja viljkuškara.

Drugi izazovi mogu biti optimiziranje kapaciteta baterije, minimiziranje neiskorištenog prostora i problemi uzrokovani kondenzacijom. Da biste riješili ove uobičajene izazove, evo nekoliko savjeta za optimizaciju poslovanja.

1. Koristite odgovarajuću opremu

Pouzdana i brza oprema za rukovanje materijalima podržat će neometan protok robe kako bi se osiguralo da se svježa roba ne pokvari. Rad u hladnjačama jedan je od najtežih izazova pri rukovanju materijalom, jer temperature ispod nule mogu uticati na vaše viljuškare. Stoga, kako bi se spriječili kvarovi i troškovi popravka, preporučuju se namjenski viljuškari za hladnjače sa specijaliziranim opcijama (poput ulja za hladnjače, osovine od nehrđajućeg čelika itd.). Uz to, pre-operativnom provjerom, radnici mogu osigurati da je oprema spremna za obavljanje posla bez da troše dragocjeno vrijeme na hladnoći. 

2. Popunite kocku

Prostor je skup u hladnjačama. Stoga je potrebno optimizirati korištenje i skladištenje vašeg skladišnog prostora. To možete učiniti odabirom opcija skladištenja koje koriste volumen vašeg skladišta što je efikasnije moguće. Na primjer, automatizirani šatlovi maksimiziraju korištenje prostora, istovremeno održavajući visoku propusnost i minimizirajući broj potrebnih radnika u hladnjači.

3. Pogledajte nova energetska rješenja

Jeste li znali da litijum-jonske baterije malo gube na učinku baterije u hladnjači i imate energetsku efikasnost koja je i do 30% veća od baterija sa olovnim kiselinama? To omogućava duže vrijeme rada, mogućnost punjenja, a u kombinaciji sa mogućnostima punjenja u hladnjači zahvaljujući rješenju grijača baterija, viljuškari su u mogućnosti kontinuirano raditi tijekom cijele smjene.

4. Pobrinite se za udobnost radnika

Pored odgovarajuće odjeće, na produktivnost radnika utiče i pouzdana oprema koja ih drži toplim u hladnom prostoru. Na primjer, viljuškari sa grijanom kabinom mogu doprinijeti zdravlju i sigurnosti zaposlenih. Dodatni troškovi vezani za grijane kabine imaju brzo vrijeme povrata jer produktivnost ostaje visoka zahvaljujući tome što je operaterima ugodno tokom svoje smjene i potrebno im je manje pauza (to je uobičajena praksa u hladnim okruženjima i obično predstavlja 10% -15% gubitak produktivnosti) .

5. Razmislite o automatizaciji za poslove koji se ponavljaju

Jednostavan način da se smanji broj radnika u hladnim područjima je automatizacija određenih procesa. Uvođenje automatiziranih skladišnih viljuškara za automatizirani transport ili skladištenje paleta može se postupno uvoditi korak po korak. Zaposleni tada mogu preuzeti alternativne zadatke, kada nisu izloženi teškim radnim uslovima.

6. Držite korak sa servisnim uslugama

Rad u hladnim i vlažnim uslovima opterećuje vaše mašine. Pristup kvalificiranim servisnim inženjerima i originalnim dijelovima je ključan za nesmetano odvijanje rada 24/7. Pomoću naših pametnih viljuškara u mogućnosti smo da vam pružimo podršku koristeći telematičke podatke za poboljšanje usluge viljuškara. Uvijek vam preporučujemo da zatražite servisni plan, posebno za viljuškare koji rade u zahtjevnim uslovima kao što je hladnjača.

Pročitajte više o rješenjima za hladnjaču